Ketoilu elämäntapana

Image by Nadine Primeau lautasella ja pöydällä ketoystävällisiä vihreitä kasviksia.

Moni ketogeenistä ruokavaliota noudattanut kertoo positiivisista vaikutuksista, kuten

  • ketoilun avulla voi saada apua moniin sairauksiin, esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen ja erilaisiin suolistovaivoihin

  • olo on kylläisempi ja kehossa vallitsee tasaisempi ravintotilanne, koska hiilihydraattien aikaansaamaa verensokerin heittelyä ei tapahdu

  • pidempi kylläisyyden tunne saattaa helpottaa ruokariippuvaisuutta ja syömisen kontrollointia

  • ruokailukerrat päivässä harvenevat: monelle riittää 2-3 ateriaa päivässä

  • keho on jatkuvassa rasvanpolttotilassa, vaikka makaisi riippukeinussa

  • ajatus kirkastuu, ei enää häiritsevää "aivosumua" 

  • olo on energisempi, vireystila nousee

  • ja mikä parasta, saa syödä herkullista, ravitsevaa ja monipuolista ruokaa hyvälaatuisilla rasvoilla höystettynä, kaiken maailman kitudieettien sijasta

Ketoilun hyötyjä


Ketogeeninen ruokavalio, ketodieetti tai ketoilu tarkoittaa yksinkertaisesti hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta minimiin ja nostamalla rasvojen määrää, jotta keho saadaan käyttämään rasvaa polttoaineena.

Ketogeenisen ruokavalion kalorit koostuvat 60-75 % rasvasta, 15-30 % proteiinista ja 5-10 % hiilihydraateista. Käytännössä hiilihydraattien määrä rajoitetaan noin 20-30 grammaan päivässä ja proteiinit 1g/painokilo. Määrät vaihtelevat luonnollisesti, koska olemme yksilöitä. 

Ketogeenistä ruokavaliota noudattamalla ensimmäisten viikkojen aikana keho kuluttaa ensin hiilihydraattivarastot loppuun ja siirtyy sen jälkeen ketoosiin. Keho sopeutuu rasvaan vaihtoehtoisena energiamuotona ja ketoaineiden tuotanto on korkealla.

 

Kehon ollessa ketoosissa, keho polttaa rasvaa polttoaineenaan. Ketoosia voisi verrata paaston aiheuttamiin vaikutuksiiin kehossa. Ihmiskeho on tottunut paastoamiseen jo aikojen alussa, kun saalista ei aina saatu nälästä huolimatta.

Paastoamisen tiedetään tutkimusten mukaan mm. hidastavan ikääntymisestä johtuvia muutoksia, sekä vaikuttavan positiivisesti sydän-, verisuoni- ja neurologisiin sairauksiin.

 

 

 

Kehon sopeutuessa ketogeeniseen ruokavalioon saattaa siirtymä glukoosipolttoisesta rasvapolttoiseksi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita. Oireet menevät onneksi pian ohi ja oloa voi helpottaa nauttimalla riittävästi vettä, rasvoja, suolaa, magnesiumia ja kaliumia.

Innostuitko? Saat apua ketoilun aloitukseen verkkokursseilta.

Mikä ketogeeninen ruokavalio?

Ketoflunssa

Puhti-terveystarkastuksen mainos